Van een pitch aan collega’s tot speech op een bruiloft. Verble.app is de speechschrijver op broekzakformaat en nu ook beschikbaar in het Nederlands
Rotterdam - Ruim 7 op de 10 mensen ervaart een vorm van spreekangst wanneer ze voor een groep moeten staan. Tegelijkertijd is spreken in het openbaar een van de elementen die volgens werkgevers van grote invloed is op toekomstige carrièrekansen. De Rotterdamse startup Verble.app heeft daarom een AI-speechschrijver ontwikkeld, die helpt om ideeën overtuigend te presenteren. Sinds de lancering eerder deze maand, is de tool al in 108 landen gebruikt. Verble.app is vanaf nu ook in het Nederlands te gebruiken als webapp en hier direct uit te proberen in je browser.
Team Verble v.l.n.r. Thibault Gloaguen, Victor Straatman, Devin van den Berg en Ronald Hagenstein
De lancering is niet onopgemerkt gebleven, we zijn door een aantal van ‘s werelds grootste AI nieuwsbrieven uitgeroepen tot AI tool van de week en worden al in 108 landen gebruikt”, vertelt Victor Straatman, een van de oprichters van Verble. “Ik ben zelf onderdeel van de 70% die het erg spannend vindt om voor een groep te staan. Éen op één gaat alles goed en ben ik enthousiast, maar wanneer ik een presentatie voor een groep moet voorbereiden schiet ik in de stress en weet ik niet waar ik moet beginnen.”
“De lancering is niet onopgemerkt gebleven, we zijn door een aantal van ‘s werelds grootste AI nieuwsbrieven uitgeroepen tot AI tool van de week en worden al in 108 landen gebruikt”, vertelt Victor Straatman, een van de oprichters van Verble. “Ik ben zelf onderdeel van de 70% die het erg spannend vindt om voor een groep te staan. Éen op één gaat alles goed en ben ik enthousiast, maar wanneer ik een presentatie voor een groep moet voorbereiden schiet ik in de stress en weet ik niet waar ik moet beginnen.” Toevallige ontmoeting leidde tot het ontstaan van Verble Het was een toevallige ontmoeting in een vliegtuig die leidde tot het idee om Verble te ontwikkelen. Victor was in november 2022 vanuit een tech congres in Lissabon op weg naar huis toen hij aan zijn medepassagier vroeg wat hij voor werk deed. Devin van den Berg antwoordde dat hij presentatiecoach was met een passie voor technologie. Hij is drievoudig Nederlands kampioen debatteren en zag wel wat in het idee om AI in te zetten om mensen te helpen bij het voorbereiden van presentaties: “Tijdens mijn trainingen grappen deelnemers vaak dat ze de training waardevol vinden maar zo graag zouden willen dat ik gewoon naast ze zit bij iedere presentatie die ze moeten voorbereiden. Dat is precies wat we nu met Verble proberen te doen”. Samen met mede-oprichters Ronald Hagenstein (designer) en Thibault Gloaguen (ontwikkelaar) besloten ze met Verble aan de slag te gaan.
Van uitgeschreven tekst tot presentatietechniek Devin is ervan overtuigd dat de razendsnelle ontwikkeling van AI het mogelijk maakt om het gevoel dat je een coach aan je zijde hebt die je helpt tijdens het voorbereiden online na te bootsen “Met Chat GPT kon je al binnen no time een tekst schrijven, maar nu kunnen we nog veel meer dan dat. Zo stelt Verble gepersonaliseerde vragen om meer te weten te komen over de inhoud van je pitch, speech of presentatie, schrijft het daarna een conceptversie voor je en kun je de conceptversie helemaal naar je hand zetten door de presentatietechnieken aan toe te voegen die door de beste sprekers van de wereld worden gebruikt”. De mannen staan versteld van de reacties die ze de eerste twee weken hebben gekregen. “We wisten niet zo goed wat we konden verwachten, maar het gaat opeens heel hard. Zelfs bij Microsoft hebben ze laten weten onder de indruk te zijn van wat we gebouwd hebben”, aldus Victor. Over de noodzaak van de app is Devin duidelijk: “Eigenlijk is er iedere week wel een belangrijk gesprek waar je je op moet voorbereiden. Of je nu een idee aan je manager wil pitchen, een collega moet overtuigen of gewoon wil vertellen wat het bedrijf waarvoor je werkt precies doet. We willen dat iedere professional de mogelijkheid krijgt om zijn of haar verhaal zo goed mogelijk te vertellen. Want uiteindelijk gaat het erom dat de beste ideeën gehoord worden en niet degene die het hardst roepen.”
Verble is sinds deze week ook in het Nederlands beschikbaar, probeer het via www.verble.app
Persvragen en interviewverzoeken: charlotte.landman@lotofbrands.nl
Onderzoek en bronnen Meerdere onderzoeken van de afgelopen jaren wijzen uit dat spreekangst een veel voorkomend probleem is. Rapporten wijzen uit dat minimaal 40% tot 76% van de mensen een vorm van angst ervaart bij het spreken voor grote groepen. Een onderzoek uit 2020 wijst uit dat meer dan 70% van de respondenten angst ervaart wanneer ze voor een grote groep moeten spreken - bron: Gitnux Marketdata Uit een onderzoek in 2001 bleek dat 40% zelf extreme angst hiervoor heeft (glossophobia) - bron: National Social Anxiety Center.
댓글