top of page

Pret in een doosje: Leentjes verduurzaamt dankzij succesvolle fundraising


Leentjes, de levensmiddelenfabrikant die op een vrolijke missie is om iedereen blij te maken met haar producten, eindigde 2022 met de afronding van een geslaagde fundraising. Inmiddels is Leentjes dankzij deze investeringsronde gestart om hun assortiment van vrolijke producten te verduurzamen. Leentjes is onder andere bekend van gekleurde poedersuiker, decoratiestrooisels en van gekleurd beleg. Vanaf eind augustus liggen de producten Poeder Pret en Strooi Pret in hun nieuwe kartonnen verpakking in alle supermarkten (o.a. AH, Jumbo, Plus, Coop).

Marleen Hemmer de Haan en Willem Kors, co-founders van Leentjes.

Na het binnenhalen van de fundraising via Eyevestor, met een opbrengst van €250.000,- binnen één maand, stonden bij co-founders Marleen Hemmer de Haan en Willem Kors een aantal doelen hoog op de agenda. Het verduurzamen van de verpakkingen en het aanpassen van enkele recepturen en ingrediënten, zodat ook mensen met een glutenallergie of met een voorkeur voor vegan van hun producten kunnen genieten. De eerste resultaten hiervan zijn vanaf nu zichtbaar in de supermarkten.

Blijmakers: van plastic naar karton Marleen Hemmer de Haan legt uit: “We noemen onszelf blijmakers, dat is onze missie en staat zelfs in ons logo. Een blije wereld is natuurlijk ook een duurzame wereld. We maken graag iedereen blij, niet alleen de kids en hun ouders, ook de leveranciers, de retailers en uiteindelijk ook de maatschappij en de wereld. Dus met goede ingrediënten, duurzamere verpakkingen en lokale productie. Veel doen we al, zoals 100% natuurlijke kleurstoffen en zoveel mogelijk glutenvrij en vegan. Maar andere dingen konden beter. We voelden ons al een tijdje niet comfortabel over de plastic potten van de Poeder Pret en de Strooi Pret. We vinden het een mooie en gebruiksvriendelijke verpakking, maar dat er elke keer zoveel virgin plastic voor onze potten gebruikt werd, voelde gewoon niet meer goed. Er zijn zéker nog optimalisaties mogelijk en daar werken Willem Kors en ik hard aan. Voor nu ben ik er eigenlijk best wel trots op, dat dit ons als relatief kleine partij op het bak-schap, nú al gelukt is.”


Met de nieuwe kartonnen verpakkingen neemt Leentjes een belangrijke stap als voorloper in duurzaamheid in hun branche, terwijl grote spelers nog steeds plastic potten gebruiken. Verduurzamen blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan. Marleen vervolgt: “Ik moet eerlijk bekennen, verduurzamen is nog best ingewikkeld, we zijn natuurlijk van meerdere factoren afhankelijk. We willen het graag, dus daarom zijn we het gewoon gaan doen. We hebben een verpakking ontwikkeld, waarmee we in het doosje twee verschillende soorten poeders en strooisels kunnen aanbieden. Vernieuwend en leuk en daarom helemaal passend bij Leentjes."

Het karton is FSC-gecertificeerd en heeft geen PE-laag aan de binnenkant, wat betekent, dat het niet alleen afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen, maar ook na gebruik bij het oud papier kan voor recycling. “Er zijn natuurlijk meer voordelen waar we blij van worden: het produceren van deze doosjes kost minder energie en platte doosjes nemen veel minder plek in tijdens het vervoer dan plastic potten.”

Co-founder Willem Kors vult aan: “Alle supermarkten reageerden gelijk heel enthousiast op de nieuwe verpakkingen. Iedereen wil het gebruik van plastic verminderen en we bieden de producten aan tegen lagere prijzen dan bij plastic het geval was. Dus interessant voor retail, de consument en het milieu. Zo zie je maar, groen gras groeit niet op een plat gereden retail-pad”.”Over Leentjes

De blijmakers van Leentjes zijn Marleen Hemmer de Haan en Willem Kors, oud-collega’s in de media, die allebei iets heel anders wilden doen. Leentjes biedt een assortiment vrolijke, lekkere en duurzame producten, lokaal geproduceerd en voor een breed publiek. Met als doel: meer pret op je pannenkoek, boterham en bakcreaties. Bekend van onder andere Anijs Pret, Poeder Pret en de Regenboog Taart Mix.0 opmerkingen

Comentários


bottom of page