top of page

NU.nl lanceert nieuwe podcast Verscheurd door de wolf


De wolf, het is inmiddels een veelbesproken nieuwsonderwerp op alle nieuwssites. NU.nl-verslaggever Job van der Plicht schreef er veel artikelen over. Hij werd gefascineerd door de wolf én door de tweedeling die het dier veroorzaakt in de maatschappij. En dan vooral in het gebied waar de wolf zich heeft gevestigd: de Veluwe en Drenthe. Vandaag lanceert NU.nl een podcast over de wolf: Verscheurd door de wolf, hierin neemt Van der Plicht de luisteraars mee op zijn reis door het leefgebied van het roofdier, dat voorgoed terug lijkt te zijn in Nederland. De eerste twee afleveringen van Verscheurd door de Wolf zijn deze week exclusief te beluisteren via NU.nl. Vanaf 3 oktober zijn de afleveringen wekelijks beschikbaar in alle podcastapps.


Sinds de wolf zich in 2019 weer in Nederland vestigde, neemt de weerstand toe. Schapenhouders zijn het zat en willen wolven die hun vee aanvallen afschieten. En op de Veluwe en in Drenthe durven mensen hun kinderen door de komst van de wolf niet meer door het bos te laten fietsen. Tegelijkertijd zijn boswachters en veel natuurliefhebbers juist ontzettend blij met de terugkeer. Door te jagen op herten en zwijnen houdt de wolf het bos gezond.

De afgelopen maanden reisde Job van der Plicht door het territorium van de wolf om met mensen te praten over wat de terugkeer van de wolf voor hen betekent. Verscheurd door de wolf gaat over de mysterieuze dood van een wolf op de Veluwe, een dolblije boswachter en de tijdbom die in Drenthe tikt. We moeten ons land voor het eerst in 150 jaar weer delen met een groot roofdier. Maar hoe?Niet door het bos

De terugkeer van de wolf in Nederland viel samen met de start van Job van der Plicht als verslaggever bij NU.nl. “Het dier fascineerde mij direct, maar meer nog wat hij losmaakt. Ik reis al vijf jaar door het land om verhalen over de wolf te maken.

Mijn stukken over de wolf worden honderdduizenden keren gelezen. Of ik nu schrijf over schapen die zijn aangevallen of waarom de wolf goed is voor de natuur. Eén ding valt op: de terugkeer van de wolf roept heftige emoties op. Een gemeenschap, verscheurd door de wolf.


Voor veel mensen uit de randstad lijkt de wolf ver weg, maar in Uddel, op de Veluwe, vertellen ouders me dat ze hun kinderen niet meer door het bos durven te laten fietsen. De een vindt de terugkeer van de wolf mooi en de ander heeft er zo’n enorme hekel aan dat je bijna van haat kan spreken.“


Op NU.nl en podcastapps

Elke week verschijnt een nieuwe aflevering van Verscheurd door de wolf. De afleveringen van Verscheurd door de wolf verschijnen eerst op NU.nl en daarna pas in de podcastapps. Ingelogde gebruikers hebben eerder toegang tot de nieuwe afleveringen.

Verscheurd door de wolf is geproduceerd door Marieke de Veer van Studio deVeer. Het is de tweede podcastserie van NU.nl, vorig jaar lanceerde de nieuwssite de truecrimepodcast: Het geheim van Mallorca, over de dood van de 27-jarige Carlo Heuvelman.


Aflevering 1: opgejaagd

In deze eerste aflevering van Verscheurd door de wolf is NU.nl-verslaggever Job van der Plicht op de Veluwe. Hij gaat op bezoek bij boswachter Frank Theunissen. Die heeft vol enthousiasme zijn bos vol gehangen met wildcamera's om de wolf in zijn bos te zien. Ook bezoekt hij boer Gert-Jan Brouwer, die vertelt over hoe hij met de hele boerenstand van Stroe op jacht ging naar wolven op zijn land.


Aflevering 2: Toska en Van Haaften Aflevering twee van Verscheurd door de wolf gaat over Toska en Van Haaften. Een wolvenpaar dat leefde in de bossen van de Zuidwest-Veluwe, maar het niet overleefde. Job van der Plicht zoekt uit wat er is gebeurd met de wolven.
Persvragen:

charlotte.landman@lotofbrands.nl


0 opmerkingen

Comments


bottom of page