top of page

Ilja Gort kan geen afscheid nemen van trilogie

Ilja Gort verloor zijn hart aan de Corsicaanse ezel Plato en maakte hem tot de grote held van zijn nieuwe roman ‘De Hemel’.Op 27 april verschijnt Ilja Gorts negende roman: 'De Hemel'. Lichtvoetige, zoals hij het zelf noemt, ‘Frankrijkromans’ die allemaal in de bestsellerlijst terechtkwamen. In 2020 verscheen zijn roman ‘Godendrank’, over de eeuwige optimist Abel en zijn nuchtere vrouw Angela die hun winkeltje in de Amsterdamse Jordaan verkopen om een wijnboerderij in Zuid-Frankrijk te beginnen. Ze gaan wiet telen en hun wijn voorzien van een scheut geestverruiming. Het boek werd een succes en Gort schreef een vervolg, ‘Bed en Breakfast’, waarin financiële tegenspoed zijn hoofdpersonen dwingen een B&B te beginnen, met alle vrolijke ellende van dien. Omdat Gort naar eigen zeggen, ‘zijn helden wilde bevrijden van de horror die B&B heet’, schreef hij een deel drie, ‘Vrije Vogels’. Hierna zou de trilogie compleet zijn. En nu verschijnt er opeens een deel vier over het leven van Abel en Angela: ‘De Hemel’. Gort verdiepte zich hiervoor in de wereld van mindfulness en spiritualiteit.


Ilja Gort: ‘Ik kon geen afscheid nemen van mijn romanfiguren. In mijn hoofd kende ik ze beter dan mijzelf, ik kon hun reacties op elkaars gedrag voorspellen zoals je dat bij goede vrienden kunt. Terwijl ik een synopsis had opgezet voor een nieuwe roman in een heel ander speelveld, merkte ik dat het verhaal onder mijn handen afboog naar Abel, Angela, motorbendeleider Sjeng en zijn queen Kimberley.


Rock en roll-tijd in Den Haag

Gort vervolgt: "In mijn rock-en-roll-tijd in het Den Haag van de late sixties heb ik een tijdje ingewoond bij een beruchte Haagse zigeunerfamilie, gevreesde vechtersbazen met een hart van goud. Ik merkte dat ook de nostalgie uit die tijd mijn verhaal binnensijpelde. Ik gaf een figuur uit die periode, en daarmee ook zijn doen en denken, een rol in deze nieuwe roman. Dat maakte het verhaal nóg meer van mij. Maar boven alles kwam er steeds meer ruimte voor de sprekende ezel Plato die ik had geïntroduceerd in ‘Vrije vogels’, het laatste deel van de trilogie. Althans, dat was de bedoeling."

Dol op ezels

"Ik was altijd al dol op ezels, hun eigenzinnigheid, intelligentie en knuffelbaarheid, maar tijdens de opnames van de tv-serie Gort over de Grens op Corsica heb ik die dieren beter leren kennen. Eugene de ezelman leerde me dat ezels sociaal zijn en leergierig. Ze blijven kalm, reageren op mensen en gaan graag met ze om. Ze hebben menselijke eigenschappen zoals geduld, empathie en trouw. Ze houden van een beetje comfort, maar ook van zekerheid en ik merkte tot mijn verbazing dat ze humor hebben en van grapjes houden. Bovendien, en dat is zeer verfrissend, ezels zijn altijd eerlijk, ze kunnen niet faken."

"Ik verdiepte me in de wereld van de mindfulness en spiritualiteit voor mijn nieuwe boek" - Ilja Gort

"Thuisgekomen schreef ik verder aan ‘De Hemel’. Ik verdiepte me in de wereld van de mindfulness, spiritualiteit en alle wonderlijke cursussen die daar worden aangeboden, want in dit verhaal verkopen Abel en Angela hun wijndomein en beginnen een esoterisch centrum, ‘Hemel op Aarde.’ Dat werd tevens het moment waarop mijn sprekende ezel Plato zich ontwikkelt tot een hoofdpersoon. Qua intelligentie steekt hij met kop en ezelsoren boven iedereen uit. Vooral wanneer het esoterische centrum onverwacht het toneel wordt van een groep zware criminelen, is Plato de alwetende die voor alle betrokkenen een geduldig oor heeft en een wijsgerig advies. Ik weet zeker dat de lezers net zo dol op hem worden als ik!"


De nieuwe roman van Ilja Gort heet De Hemel en is vanaf 27 april verkrijgbaar.

  • Uitgeverij: Gort Publishers

  • ISBN : 9789083284910

  • Taal : Nederlands

  • Uitvoering : Paperback

  • Aantal pagina's : 240

  • Verschijningsdatum: 27 april 2023

  • Gewicht : 450

  • Afmetingen : 215 x 140 x 27 mm

  • Thema : Moderne en hedendaagse fictie

0 opmerkingen

Comments


bottom of page