top of page

Ilja Gort duikt voor zijn nieuwe roman in de wereld van wijnvervalsingen

Zomerboekentip: De Flessentrekker, Ilja Gort, vanaf 16 mei verkrijgbaar.


Ilja Gort duikt in de wereld van wijnvervalsingen voor De Flessentrekker. © Caroline d'Hollosy

De Flessentrekker, een nieuwe roman van Ilja Gort over een Franse wijnvervalser


Zin in de zon, genietend van een goed glas wijn en een spannend boek?

De nieuwe roman van Ilja Gort bevat alle ingrediënten voor een zomerse bestseller. Hoofdpersoon is Maxim Dupont, die zich ontwikkelt tot een meestervervalser van kostbare wijnen. Een bijzonder lucratieve business, zo blijkt uit de bedragen die daadwerkelijk op veilingen worden neergeteld voor bijzondere wijnen. Veilinghuis Sotheby's haalde vorig jaar zelfs een recordomzet van 150 miljoen euro met de verkoop van wijn en sterke drank. En in 2018 werd één fles Romanée Conti verkocht voor een half miljoen euro. De Flessentrekker, de nieuwe roman van Gort, is losjes gebaseerd op gebeurtenissen rond de fraude met kostbare wijnen en de fascinerende jacht van de Nazi's op Franse wijnen in de Tweede Wereldoorlog.


Ilja Gort: “De wijnvervalsers die me inspireerden tot deze roman waren, in

zeker opzicht, grote artiesten.”


Hoofdpersoon Maxim Dupont vervalst op een geniale manier kostbare wijnen en wordt daarmee de rockster van de wijn. Op het toppunt van zijn roem krijgt hij een affaire met Claudine, de vastberaden eigenares van een wijnwinkel. Beiden blijken een dubbele agenda te hebben. Toch worden ze partners in crime en gaan de strijd aan met een machtige organisatie uit de hoogste regionen van Frankrijk die op een nog veel grotere schaal wijnen vervalst.


Achtergrond

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Nazi's een speciale eenheid om Franse topwijnen te bemachtigen, onder leiding van Hermann Göring. Deze eenheid, getraind in het rekwireren van wijnen, doorkruiste Frankrijk, waarbij Duitse soldaten door wijnkelders marcheerden en complete voorraden Champagne en Grand Cru's wegvoerden. Deze Franse topwijnen werden vervolgens internationaal verkocht om mede daarmee deels de oorlog voor Duitsland te financieren. Tijdens deze duistere periode van de Franse wijngeschiedenis werden sommige wijnmakers creatief in het verbergen van hun kostbare voorraden. Château Pichon-Longueville bijvoorbeeld, installeerde een soort achterhuis voor de ingang van hun kelder, terwijl anderen hun wijn verborgen in vijvers of in dichtgemetselde ondergrondse kelders. Daardoor worden nu, vele jaren later, nog steeds destijds verstopte kostbare wijnen teruggevonden. Maar het is de vraag welke vondsten écht antieke wijnen zijn.


Ilja Gort: “Dit gegeven heb ik niet verzonnen, dat is waar gebeurd. Mijn fantasie is er alleen mee aan de haal gegaan, met als resultaat het verhaal van Maxim Dupont in mijn nieuwe roman De Flessentrekker.”


Steenrijke wijnverzamelaars

Maxim Dupont richt zich op steenrijke wijnverzamelaars die investeren in antieke Grand Cru wijnen en zoveel geld hebben dat het ze niet uitmaakt wat ze daarvoor moeten neertellen. Hij organiseert spectaculaire wijnproeverijen in zeventiende-eeuwse stijl compleet met lakeien met gepoederde pruiken, waarbij het grote geld ruimhartig stroomt.


Gort licht toe: “Dit soort wijncollectionneurs drinken de wijn zelf nooit. Het is puur een investering, hun wijnen worden afgeleverd in Brinks gepantserde wagens, compleet met bewakers en vervolgens opgeslagen in speciale thermo-gereguleerde kelders. Hier liggen kisten met peperdure wijnen, zorgvuldig in plastic verpakt tegen beschadiging. Zo'n kist openmaken gebeurt maar zelden, omdat die dan in waarde vermindert. In theorie kunnen er net zo goed bakstenen in zitten. Vaak verwisselen ze een aantal malen van eigenaar zonder dat ze ooit die kelder uitkomen. Het enige wat de eigenaars ermee doen, is af en toe vol trots de beelden van de bewakingscamera’s aan hun vrienden laten zien. Er hangt een waas van mystiek omheen. Een gesloten wereld waar je weinig over hoort, maar waar honderden miljoenen euro’s in omgaan. Het ideale werkterrein voor meestervervalser Maxim, waar hij in alle rust zijn gang kan gaan. Althans, dat is wat hij denkt.”


De Flessentrekker, nieuwe roman van Ilja Gort

Genre: Roman

Uitgeverij: Gort Publishers

Verschijningsdatum: 16 mei 2024

ISBN: 9789083343280

Prijs: €17,99

Verkrijgbaar via (online) boekhandels

0 opmerkingen

Comments


bottom of page