top of page

Blog over huizenjacht voor Vereniging Eigen Huis en het platform Starten op de woningmarkt

Charlotte Landman was al 1,5 jaar op zoek voordat ze haar huis kocht. Ze schreef een 8-delige blog voor Vereniging Eigen Huis over haar zoektocht en de gekte op de woningmarkt. Nu, bijna een jaar later, kijkt ze voor De Week van de Starter, een initiatief van o.a. het Ministerie van Binnenlandse Zaken, terug op haar huizenjacht én geeft ze tips.


Lees de volledige blog op de website: De week van de starter

In 7 stappen naar een koophuis

  1. Weet wat kan. Even een keertje kijken wat je voor 3 miljoen in Groningen kunt kopen is leuk (lees: deprimerend). Maar als dit echt tot je mogelijkheden behoorde dan las je deze blog waarschijnlijk niet. Dus, stap 1: weet wat je ongeveer kunt lenen, heb alvast een gesprek met een hypotheekadviseur. En minstens zo belangrijk: bepaal wat je wíl lenen. Super tof als je een lekker hoge hypotheek kan krijgen van 450.000 euro. Maar wat ben je dan kwijt per maand? En kun je dat ook nog betalen als je in de toekomst eventueel minder wil gaan werken? En het is natuurlijk ook lekker als je nog wat geld overhoudt om leuke dingen te doen.

  2. Zoek en alerts! Zet je Funda alerts aan, schrijf je in voor nieuwsbrieven van makelaars, zorg dat je een seintje krijgt zodra er een huis online verschijnt die aan jouw eisen voldoet. Je hebt naast Funda ook genoeg andere sites waar je eens op kan kijken. Check sites van makelaars in de omgeving van waar je zoekt. Of overweeg om een aankoopmakelaar in te schakelen. Droom je van een kavel of een bijzonder object? Daar zijn ook voldoende site voor te vinden. In het geval van Rotterdam kun je eens kijken op bijvoorbeeld pakjeruimte.nl.

  3. Eisen. Je wil het misschien niet horen, maar kijk ook even naar je eisen. Is het eigenlijk wel realistisch wat je wil? En probeer, hoe lastig ook, te bedenken wat jouw eisen zijn over 4, 5 jaar. Wat zijn je lange termijn wensen voor een woning? Wat wil jij? Wat vind jij belangrijk? En is het realistisch? Als je al 1,5 jaar op zoek bent zoals, uhm, sommige mensen, dan heb je misschien een onrealistisch zoekprofiel. (denk: max. 350k, tuin, 150 m2, waar je niets aan hoeft te doen, het liefst ergens in een leuke stad, met hippe koffietentjes om de hoek.)

  4. Missie. You’re on a mission. Ga naar open dagen, stap in je auto / leen een auto, pak een fiets, step, whatever. Maar ga het land ontdekken. Waar kun je wonen? Even los van de huizen. Waar wil je wonen? Waar misschien helemaal niet? Wie weet word je enthousiast verrast, breid je je zoekgebied uit en pats! Voor je het weet heb je een huis.

  5. Strategie. Je kan me nu heel hard uitlachen, maar hey ik had bij punt 5 ook geluk kunnen neerzetten. En dat heb je nu eenmaal niet in de hand. Een strategie wel. Ik heb meerdere keren te horen gekregen dat de bezichtiging al vol zat, of – en dat vond ik persoonlijk nog erger- onze bezichtiging werd afgebeld omdat het huis al direct was verkocht (WTF!). Onze strategie werd: zoekgebied verkleinen en snel handelen. Een maand lang keken we heel intensief in een kleiner zoekgebied. We gingen DIRECT bellen als er een nieuw huis verscheen om een bezichtiging in te plannen. Je hoeft het heus niet zeker te weten dat je op die plek wil wonen voor je een bezichtiging gaat inplannen. Een andere strategie: bepaal voor je bent gaan kijken en enthousiast wordt wat je maximaal wil bieden. Bonustip: het is handig als je weet wat een gemiddelde verkoopprijs / m2 is ergens. Verkoopinfo uit het verleden kun je opvragen bij kadaster.nl. Maak jezelf wijzer!

  6. Laat je niet gek maken. Eenmaal in een serieuze huizenjacht heb je alles al snel  eens meegemaakt: mensen die extreem overbieden op jouw droomhuis, bezichtigingen die worden afgebeld, you name it. Dan bestaat er een kans dat je je eisen nu iets te veel overbord wil gooien en denkt: fuck it. Dan kopen we dit wel. Of, dat je in de gekte meer biedt dan je eigenlijk wil. Daarom: stop even waar je mee bezig bent. Laat je niet gek maken.

  7. Geluk en geduld 😉 Ja, let’s be fair. Je kan nog zo hard zoeken en je best doen. Een beetje geluk is soms het enige wat je nodig hebt. En heb je geen geluk, wees geduldig en houd moed. Jij gaat een huis kopen. En dat is niet alleen een life changing event en doorgaans een goede investering. Het mag ook best een beetje leuk zijn.

Wil je mijn hele zoektocht naar een huis lezen?


0 opmerkingen

Comments


bottom of page